tirsdag den 19. august 2014

Hans J Wegner


Kunstmuseum Tønder

Museet arbejder med naturhistorie, arkæologi, historie, etnologi og kunst.

 

 

Jeg har valgt at fokusere min opgave på museet i Tønder, også kaldet Museum Sønderjylland. Museet er en sammenlægning af de tidligere syv amts- og kommunalt ejede museer i Sønderjyllands amt og institut for Sønderjysk Lokalhistorie. Museet ligger på gamle slotsbank i den sydlige del af Tønder. Det blev grundlagt i 1923 til at være det kulturhistoriske museum for Vestsønderjylland.

Jeg fik mulighed for at snakke med museumspædagogen som fortalte mig lidt om de forskellige udstillinger, og af disse var det Hans. J. Wegner og hans stole som fangede min interesse. Jeg fik udlevet en børnebog om Hans og hans liv. Denne bog og andet materiale er hvad jeg har bygget min opgave på.

 

 Hans. J. Wegner

 

Wegner blev i 1914 født ind i en håndværkerfamilie, faderen var skomager og derfor fik Wegner som barn et naturligt og tæt forhold til værktøj. Han brugte meget tid på at skære skibe i træ mens han sad ved Vidåen.

 

 

 

Da han blev teenager kunne akvareller, malerier og statuetter vidne om hans evner til at udtrykke sig kunstnerisk. I 1935 blev han indkaldt til at tjene sin værnepligt i Nordsjælland. Efter dette vendte han aldrig tilbage til Tønder. I 1995 blev de 37 mest ikoniske af hans stole doneret til det daværende museum, de står stadig i dag i vandtårnet, og har haft permanent plads lige siden.

 

Han har dog også lavet andre ting end de ikoniske møbler, han var selvstændig arkitekt og har samtidig tegnet sølvtøj, tapeter og lamper. Specielt hans Hejsependel er stadig den dag i dag produceret af det danske firma Pandul.

 

Den Runde stol(The Chair)

 

Efter at have studeret på håndværkerskolen, indleder Wegner i 1941 et succesfuldt samarbejde med den københavnske snedkermester, Johannes Hansen. Deres arbejde blev vist på udstillinger og en af disse, er hvor Den Runde Stol blev fremvist. Stolen var traditionel med elegante og organiske former, der resulterede i bløde og sammenhængende linjer. Stolen blev tegnet i 1949 og var vejen til Wegners nationale og internationale gennembrud, og i løbet af 1950’erne blev den døbt ”The Chair”, blev endda brugt til en TV debat i 1960 i USA mellem Nixon og Kennedy.

 

Wegners udstilling er rettet mod familier, dette kan ses på forskellige måder:

-          Børn har lov til at mærke, røre og føle alle de forskellige stole

-          Stole er også nemmere at forholde sig til for at lille barn, da det er noget de kender til fra hverdagen.

-          Billeder, og andre kunstværker er tit noget der skal fortolkes på en speciel måde, noget der ikke er egnet for mindre børn. Den slags billeder som børn kan følge med i, er noget man ser i diverse børneprogrammer på TV, men ikke på et museum, og derfor er Wegners udstilling god til familier, da alle kan få glæde af den.

-          Museet indbyder også til hygge, da der er en lille restaurant hvor man endda kan få en ret dedikeret til Wegner, som set på billedet nedenfor:


På billedet ovenfor kan også ses en handicapelevator, på denne måde forsøger museet også at gøre det hele tilgængeligt for alle mennesker, selv hvis man skulle være handicappet.

 

Pædagogisk forløb

 

Inden besøg på museet: kan man vælge at læse bogen, Hans, Stolen og verden, illustreret af Birgitte Haahr Lund og skrevet af Anne Blond. Bogen fortæller om Wegners opvækst, hvordan processen går fra et træ i skoven til en færdig stol. Den er meget børnevenlig, og beskriver hvordan et træ er glad over at skulle blive skåret og pudset indtil det ligner en flot stol. På denne måde forstår børnene også at træerne ikke bliver fældet uden grund, men derimod for at lave noget godt. Imens bogen bliver læst skulle man holde billederne op så alle børn kan se, og derved få forklaret historien både visuelt og auditivt. Derfor giver det også god mening at sidde i en rundkreds med børnene. Den voksne kan eventuelt gå en runde i kredsen så alle børn tydeligt har set billedet.

 

Under besøget på museum: er det vigtigt at forklare børnene om de forskellige stole så godt man nu evner. Og forklare sammenhængen mellem de stole på udstilling, med de stole de ser til hverdag. Dette vil give større interesse hos børnene, da en kunstudstilling pludselig bliver til noget de kan forbinde med deres egen hverdag.

 

Aktivitet på museet: Vandtårnet har i alt 8 etager, hvor de 7 af dem har 20 trin, mens den sidste etage har 22, som i alt giver 162 trin. Dette er svært for børn at forholde sig til, så derfor kan man bede dem om at tælle trinene imellem hver etage. Man kan så gå i flok og efter hver etage spørge børnene hvor mange trin de fik talt.

Til sidst ville jeg som pædagog finde det interessant og se om nogle af børnene havde opfanget at man næsten kun talte til 20, på nær den sidste etage som er på 22 trin. På tur med min datter opfangede hun det på turen ned igen at hver etage havde 20 trin, lidt sjovt syntes jeg J

 

Efter turen på museet: Det er meget vigtigt at samtale med børnene om hvad de har set på museet. Bogen bliver læst endnu engang efter turen, herved kan man så spørge børnene om de kan genkende nogle af møblerne fra billederne i bogen.

                                                      

Man kan
På billederne kan det ses at man nemt kan genkende fiskeskabet, selv for børn, dette er vigtigt da det giver sammenhæng mellem hvad de hører og ser før og efter turen, og hvad de så på selve turen.

 

Aktivitet efter turen:

Som aktivitet kan man tage de 162 trin op i vandtårnet, og gøre det til noget børnene kan forholde sig til. Man kan lave en linje af stof, kridt eller andet materiale, som svarer til de 162 trin, og derved få ført afstanden ned på et plan som børnene kan se og forstå. En gåtur med børnene han ad linjen kan vise dem hvor lang en tur de faktisk gik op i vandtårnet. 

 
Wegners andre stole, på udstilling i Tønder

 
 
 
 
 
 
 
 
Byfængslet

På første sal af museet ligger de gamle celler af byfængslet, man kan stadig se udskåret graffiti, med motiver af kærester, skibe eller andre daglige motiver.
 
 


 
Da jeg gik rundt i cellerne lagde jeg mærke til hvor små de var, og troede derfor menneskene dengang var meget små, men på billedet nedenfor sammenlignede jeg min hånd, med en udskåret i træet i cellerne, og derved kan man se det ikke er små folk der har været indespærret.

 
 
 
 
 
 
Kunstmuseet i Tønder.
Museet er blandt andet familievenligt ved at der er en cafe med fornuftige priser og børnevenlige menuer. Desuden er der puslebords faciliteter og handicaptoiletter.
De fleste af museets udstillinger kan betragtes fra børnehøjde/klapvogn.
I vandtårnet er det muligt for både børn og voksne at afprøve alle de udstillede stole. Det er et stort hit for børn i alle aldre.
Mange børn synes også, at det er spændende at prøve både den indvendige og den udvendige fangekælder.
Der er mange forskellige udstillinger og temaer, nogle appellerer til pigerne og nogle til drengene mange appellerer til både piger og drenge i alle aldre.
Desuden er der gode grønne arealer med store og små skulpturer, hvor børnene kan løbe og lege.
Tønder kunstmuseum omfatter også:
Tønder Kulturskoles billedskole har til formål gennem undervisnings- og udstillingsvirksomhed at give børn og unge mulighed for at arbejde med billedkunstneriske udtryk, udvikle deres billedsprog, styrke deres kreativitet og fantasi for derigennem at give dem en mulighed for at forholde sig til de mange billeder, der findes omkring dem.
Billedskolens lærere er billedkunstnere eller billedkunstlærere.
Foruden undervisning vil der være forskellige aktiviteter, f.eks. udstillinger af elevarbejder i Kunstmuseet i Tønder.
Det er et museum som de fleste børn gerne vil besøge igen :-)
 


torsdag den 14. august 2014

Sommer i Kolonihaven

 
Normalt er der mange liljer i Kolonihaven, hvilket også er grunden til jeg tog nogle med hjem for at have i en vase, ellers syntes jeg man skal lade dem være i naturen.

 
 
 
Kirsebær
 
Som I kan se, er min placering af frugttræer fantastisk, da der ingen risikoer er for vindrift fra naboarealer.  På billedet i forgrunden er det et pæretræ, i midten æbletræ og til venstre kirsebærtræ.
 
 
Forår

Sommer


 
Det er dejligt endelig at have kirsebær, da de altid er gode at spise som snack til lidt fjernsyn om aftenen, intet bedre end friske og modne kirsebær :)
 
 
 
 
Ud over kirsebærrene gav "høsten" også en masse andet godt, endnu en af grundene til jeg elsker sommer, man lever godt :)
 
 
 
Roser
 
Jeg syntes det er utrolig godt at have børn med når man laver ting som disse. Det lærer børnene om hvordan naturen fungere, og hvordan planter gror. Det er også en sjov oplevelse at se de små planter blive store og få blomster.
 
 
 
Vi havde været ved en planteskole hvor min datter fik lov til at vælge den pæneste rose, som man så kan se er lyserød. Og her lærer hun fra mormor hvordan man sætter sådan en plante i jorden.

 
 
 
 
De starter med at putte jord i en potte, og derefter putter planten i, så banker man jorden lidt så det er fast, og vander grundigt bagefter. De hyggede de sig gevaldigt med :)
 
Tit når vi går tur med hunden tager vi forbi Kolonihaven for at vande roserne, på denne måder lærer min datter også at planter skal have vand for at overleve.
 
 
Drivhus
 
 
 
Som belønning for det hårde arbejde kan man nyde en agurk i drivhuset :)
 
 
 
På billederne nedenfor er et andet eksempel på hvad en "høst" kan give, når man skal kokkerer ud fra dette, er det godt at have "mormor" til at hjælpe, da jeg ikke selv er så øvet, specielt hvad angår radisser. På denne måde kan både mig og min datter følge med, samtidig med jeg selv lærer til senere. 
 
 
Det sjove for mig er at se min datter blive forundret når hendes mor også lærer ting hun ikke kender, når mor jo ellers altid ved alt :)
 

 
 
 
 
 
 
 
Noget vi også har masser af, er dild. Dette er fantastisk til at hakke i små portioner, og derefter smide i fryseren. På denne måde er det nemt at tage en pakke ud til at drysse over nye kartofler, salat eller andet til aftensmaden.
 
 

Når dilden stadig er frisk og den bliver plukket og hakket, kan duften være helt berusende.


Æbler


Æbler
 
 

Som I kan se, er min placering af frugttræer fantastisk, da der ingen risikoer er for vindrift fra naboarealer.  På billedet i forgrunden er det et pæretræ, i midten æbletræ og til venstre kirsebærtræ.

Her på næste billede kan man se et fint lille æble som bliver dejlige røde og saftige. Dette er ananas æbleart. 


 

ENDELIG er de skønne æbler kommet frem. De har været længe ventet J




Her på billedet er de smukke og modne æbler. De er nu vasket og klar til at lave æblemos.

 
Æblerne skæres nu i små stykker så de også er kernefrie. De skal ligges i en stor gryde med en smule vand så de ikke brænder på og derefter drysses med lidt sukker. Så skal der låg på og de skal koge under svag temperatur.


 
De skønne æbler- kerne fri og  skåret bruger jeg også til at fryse ned. Det er jo fantastisk, når man har æbler klar til at lave æblekage,  til mere æblemos eller når man skal lave andesteg. Vi elsker at putte æbler, appelsiner, svesker og druer ind i and, mums.

 Æblemos spiser vi rigtig meget derhjemme, da de bliver brugt hver dag til min datters havregrød i stedet for sukker og hun ELSKER det J Og resten af æblemosen bliver brugt til en lækker æblekage til aftenhygge.
 

En lækker æblekage tilsat valnødder og chokoladestykker på toppen. Velbekomme J

De 3 glas ved siden af æblekage er æblemos klar til køleskabet.


Drueagurker



Disse flotte agurker har kun vokset i 10 dage. Så det var en dejlig overraskelse at komme hjem til efter ferien.
 
Da det er utrolig mange agurker til kun 2 mennesker, så for at de ikke skal nå at blive dårlige og man ender med at smide dem ud, kan man lave en lækker polsk agurk salat, som kan nydes hele året.

 
På billedet her kan man se lidt dild og en masse brede persilleblade. (indeholder en masse jern vitamin).

 



Håndskårede agurker i meget tynde skiver puttes i en stor og dyb skål, disse blandes med finhakkede gulerødder, peberrod, forskellige farvede peberfrugter, finhakkede brede persilleblade, løg, dild, og en smule hvidløg. Det skal blandes rigtig godt sammen og til slut tilsætter man salt, peber, sukker, olivenolie og citronsaft. Igen blandes det rigtig godt og må nu gerne stå og trække i 12 timer med låg på inden det er klar til næste forbedring.

 
Efter 12 timer fylder man salaten i små syltetøjs glas med låg. Da vi i min familie er meget økologiske, koger vi de lukkede glas (i vand selvfølgelig) i ca. 3 min. Derefter tager man en gryde hånske så man ikke brænder sig, og vender glassene på hovedet indtil de er kolde igen.

Olien og de andre ingredienser fra glasset suger fast omkring låget så der ikke kommer luft ind i glasset og det derfor kan holde sig i faktisk flere år. 

Udover polsk agurk salat, har jeg selvfølgelig også lavet en traditionel dansk agurk salat.


Polsk agurk salat J

 
Alt dette gør vi for ikke at bruge Atamon, som er et konserveringsmiddel, hvilket sørger for at produktet holder længere. 

Drue agurker fra højbed.

 
 
Drue agurker kan tilberedes på samme måde som agurker fra drivhuset, men dette syntes jeg er lidt synd, da drueagurker er afhængige af det danske vejr J  

Drivhus agurker kan der ikke laves syltede/saltede agurker af. Til syltede/saltede agurker bruger man kun drue agurker.

Hvert år laver vi i min familie 2 slags agurker. Den ene er traditionelle danske syltede agurker som alle kender, derfor kommer jeg ikke nærmere ind på det. Den anden er polske saltede agurker, som også bruges meget i Rusland. Saltede agurker elsker vi i vores familie og bliver brugt til en masse forskelligt mad som salater, supper og tilbehør til andre rette.
 

Saltede agurker

Peberrod, peberrod blade, dild, hvidløg puttes i glasset med agurkerne.

 
 

 
 


Når man har gjord alt dette, koger man en 1L vand, tilsat en stor spiseske salt. Når saltet er opløst i vandet hælder man det op i glassene indtil agurkerne er helt dækket til med vand. Låget lukkes og stilles på et viskestykke i ca. 4-5 dage. Det stilles på et viskestykke fordi processen er i gang i disse 4-5 dage og dvs. at vandet kan komme ud selvom der er låg på og man undgår grisseri.


 

Disse agurker kan holde sig i op til flere år. De er som sagt ikke tilsat hverken sukker eller eddike, kun naturlige produkter fra haven. J 


Lidt af hver at vælge imellem af hjemmelavet guf J