fredag den 10. oktober 2014

Jord til bord, skriftligt




 

Vi har valgt fagmodelblomsten fordi den gør det nemmere at få en struktureret opgave, der forklarer ens emne, og giver et godt overblik, og på en overskueligt måde sammenholder teori og praksis.

 

Didaktisk forløb

Til vores opgave vil vi benytte et didaktisk forløb der skal beskrive vores idé og mål med Fra Jord til Bord. Da denne opgave både kommer ind på de teoretiske og praktiske ting. Som tidligere nævnt vil vi forklare hvad det giver børn at være med til madlavning på denne måde. Og samtidig forklare hvordan man kan gøre det i praksis, med børn i en institution.

 

Begrundelse for valget

Med dette projekt vil vi vise børnene, hvor sjovt og enkelt det er, at fremstille noget af naturens spisekammer. Især i vores samfund i dag er det vigtigt, at vise børnene hvor maden kommer fra. I at børnene selv samler og plukker deres egen mad får de en helt anden sanselig tilgang til denne viden. Vi synes, at især for børnene er det vigtigt, at man giver dem muligheden for at bruge deres sanser. De får lov til at lugte og smage på de ting, som man finde i naturen. Dermed udvider børnene deres erfaringer og med sanseoplevelserne og denne erfaring tager de med sig for mange år.

 

Menneske og læringssyn

Som fremtidige pædagoger vil vi se hvordan børn individuelt reagerer på en oplevelse som denne, at man høster/finder maden i naturen, lugter til råvarerne, hjælper til med at forberede, og til sidst smager, og endnu engang lugter til maden.

 

Didaktiske overvejelser


·         Alle børn skal prøve at være en del af forløbet.

·         At der bliver taget hensyn til hvert enkelt individ.

·         I form af de forskellige sanser skal børnene se hvordan råvarer bliver til en færdig ret, der skal smages, lugtes og føles.

Et mål vi også har, er at børnene skal udfordres, men stadig med respekt for deres grænser. Rødbeder fx giver utrolig meget farve, så nogle børn skal have lov til at opleve dette, mens andre måske er mere sarte og hellere vil have et par handsker. Eller svampe der kan være direkte slimede hvis det har regnet. På en svampetur blev handskerne glemt, dette gav gule og slimede hænder hele dagen, det var nødvendigt og tørre hænderne hver gang man skulle foretage sig noget, tage telefonen eller drikke lidt vand.

(Vygotskys teori om at støtte barnet i den nærmeste udviklingszone)


Metodiske Retningslinjer for det konkrete arbejde

Forløbet starter fra man hiver grøntsagen op af jorden, til man skræller og skærer den, og til sidst benytter den i madlavning. 

De mindste børn kan se på, mens de ældste, iført handsker, kan skrælle og være med til at skære rødbederne.

Til evaluering vil vi notere børnenes reaktioner ned og senere renskrive, for at give et statistisk billede af forløbet.  Hvor mange børn der var åbne over for nye ting, hvor mange der skulle overtales, og hvor mange der direkte nægtede at smage på rødbederne, og hvor mange der kunne lide det. Man kunne også spørge hvor mange af børnene ville have lyst til at prøve det med andre råvarer.



Kvalitetssikring

Generelt vil vi kigge på de små iagttagelser igennem forløbet omkring det enkelte individ. Vi vil sørge for at have en dialog med den enkelte, for at kunne bedømme hvordan de forskellige indtryk opfattes og håndteres, som sagt kan nogle børn måske have svært ved det hele, mens andre finder det nemt.

På denne måde kan vi få korrekt information til vores evaluering, og måske endda forsøge at give nogle børn lyst til at prøve det samme med andre råvarer. At benytte en positiv oplevelse til at øge nysgerrigheden, så barnet selv opsøger nye muligheder i fremtiden.

 

Evaluering

Som systematisk værktøj og evalueringsmodel kan man i institutionen benytte sig af vækstmodellen.


 


 

I institutionen kan man bruge den i forbindelse med personalemøder, da man her kan få et godt indblik i hvad man kan opnå ved at arbejde med Fra jord til bord. Man snakker om hvad der lykkedes, og hvad det gav institutionen.

 

Denne model er god fordi den fokuserer på hvad der har været positivt og er positivt. Modellen er hele tiden i bevægelse og den giver mulighed for en løbende evaluering, så man får set på egen praksis.

 
 
Tilberedning af rødbeder på forskellige måder
 
Rødbederne hives op af jorden, hvorefter de vaskes grundigt. Dejlig farve og størrelse :-)
 
 
 
 
Suppe
 
Rødbede suppe er meget populær i Polen. Denne suppe hedder" botwina", da den indeholder nye blade fra selv rødbeden. Denne suppe kan kun tilberedes med små blade fra rødbederne. Når der skal fortyndes ud i rødbederne for at give plads til de andre kan vokse, bruges derfor bladene fra de plukkede rødbeder til denne suppe.
 
Finhakkede grønsager fra kolonihaven koges med en smule salt, tilsat et oksekødben for at give suppen smag og kraft, dertil følger selvfølgelig finhakkede blade og små rødbeder.
 
 
 
 
Syltede rødbeder
 
Toppen skæres af og rødbederne vaskes grundigt. Rødbederne koges, afhængig af størrelse i ca. 30 min til 45 min. Når rødbederne er blevet lunkne, skrælles de i hånden uden det mindste besvær.
Rødbederne skæres i tynde skiver og puttes i glas.
 

 
Saften fra de kogte rødbeder smides ikke ud men bruges til at lave syltede rødbeder med. saften blandes med sukker, eddike, peberkorn, dild og dette koges indtil sukkeren er blevet opløst. Hældes direkte i glas  og låget kan lukkes. Dette gøres imens saften er kogende varm.
 
 
Rødbederne kan nydes nu eller hele vinteren igennem :-)
 

Polsk rødbede salat
De kogte rødbeder skal nu skrælles og derefter rives på et rivejern. 
 
 
 
 
Til denne salat skal man bruge
  • en stor stegepande eller gryde
  • finhakkede løg
  • finhakkede peberfrugter
  • finhakkede hvidløg
  • revet æbler
  • salt og peber
  • en smule sukker
  • olivenolie
Alle ingredienser blandes samtidig og steges indtil ingredienser opnår en brunlig farve samt en blød smag, først derefter tilsættes de revne rødbeder.
Den færdige salat fyldes op i glas og koges derefter  i en stor gryde med vand i ca. 3 min. De vendes derefter på hovedet, som tidligere nævn i andre opgaver.

Litteraturliste:

Bog:

Anette Eckmann. ”Naturens spisekammer”

Elektroniske kilder::


Arbejdsmodeller:

Fagmodelblomst
Vækstmodellen

 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar