fredag den 9. maj 2014

Radisser


Til den økologiske salat det hele skal ende ud i, er radisser også en ingrediens. Radisser er ellers en grøntsag mange folk ikke kan lide, da de kan blive meget stærke. 

Forår og Radisser hører unægteligt sammen.

Radisser er dejlig ekstra tilbehør, derudover er de også nogle af de nemmeste og hurtigste grøntsager at dyrke, hvilket betyder at de kan sås og høstes flere gange over en sæson og samtidig gro over alt


Det første redskab jeg har valgt at bruge er en flamingokasse, som jeg vil fylde med jord. Og til mine radisser har jeg været heldig og få mig en lille hjælper.


Her fyldes der jord ned i kassen. Dette er endnu en god chance for at lave noget med børn, noget de med sikkerhed også vil tage interesse i og kan være med til.  









Dette er de frø vi vil benytte til vores radisser. På de følgende billeder kan man se frøene blive drysset ned i kassen. Her skal man forsøge at fordele frøene så planterne ikke kvæler hinanden.


Ude liv rummer muligheder for udfoldelse, alt fra fysiske eksperimenter til en viden om og forståelse for, hvordan vi i hverdagen er omgivet af økologi.






Her kan man også benytte chancen for at forklare hvorfor frøene skal være spredt, og hvorfor man egentlig putter frø i jorden. Gennem naturoplevelser kan børn lære nye sider af sig selv at kende. Og i omgang med naturen kan de udvikle evner for pleje og indlevelse.

Derefter skal der fyldes lidt mere jord ned i kassen, dette skal herefter bankes så jorden ikke er alt for løs.






Selvom vi har arbejdet "hårdt" så er det dejligt at nyde det gode forårs vejr, og samtidig foretage sig noget udendørs.


 
Opdatering af radisser 3/6-14
 
Nu er mine radisser klar :-)
 
 
 
 Se hvor smukke de er. De skal i dag nydes med ny gravede kartofler, dild og laks - MUMS!!!!
 
Barbara Frederiksens billede.
 
 
 Barbara Frederiksens billede.
Er naturen ikke fantastisk - fra jord til bord :-)

Tomater


Planteholds opgave 

Emne: Plantehold/ Jord til bord.
 
Fælles plante:

- Tomater

Vi har valgt en fælles plante vi alle arbejder med, og derudover er det op til os selv, hvad vi hver især vælger at dyrke til vores fælles salat. Det hele ender ud i en lækker økologisk salat med tilhørende tomatsalat, som kan tilberedes og nydes i fællesskab med børn.


Allan: tomater, jordbær og ærter.  
Sarah: tomater, paprika og agurker.
Marleen: tomater, persille og gulerødder.
Angelica: tomater, radiser, purløg og salat.


Fra jord til bord: Kolonihave/ Tomater

Når man skal dyrke tomater er det altid nemmere og købe en plante der er klar til at blive puttet i jorden. Men siden jeg arbejder med "fra jord til bord", planter jeg mine egne helt fra bunden.

Tomater elsker varme og lys, derfor ville det være bedst hvis man har et drivhus til rådighed. Da et drivhus bedst udnytter den varme og det lys der kommer fra solen.

Jeg mener at tomaten som kartoflen, er helt uundværlig i et køkken, den kan bruges i mange retter også er den sund, den indeholder også vigtige antioxidanter, C-vitamin og kalium.



Tomatprocessen i 3 faser:
 
Fase 1
Man splitter en tomat ad, som vist på billedet, derefter putter man den i en plastikbøtte, dækker til med jord, tilsætter lidt gødning og vander til sidst.
 
 
Noget man skal huske inden man går videre, er kun at bruge en tomat pr. bøtte, da man kan få hele ti planter ud af en enkelt tomat, hvilket betyder at flere tomater i en bøtte ville blive for meget.
Men man må da indrømme det er ret så fantastisk at man kan få så mange planter, ud af og "ofre" en enkelt tomat. 


 
 
 
 
 
Her begynder jeg og fylde jord oven på de tomater der er splittet.

 
 




Her er tomatfrøene dækket godt til, og har nu de bedste forudsætninger for at kunne gro i et drivhus, et godt alternativ kan være og have dem stående i en vindueskarm med radiator nedenunder, derved får planten stadig lys og varme.



 

 

Her står tomatplanterne fint med selskab af en vindrueplante, og får megen lys og varme i drivhuset.
 
Min dejlige datter Emilia er stolt af sit eget værk :-)



 

 

 Målet bør være, at børn uanset alder, humør og andre tilfældige faktorer kan udvikle meningsfulde relationer til miljøet. Jo flere gange det lykkes at skabe en sådan relation, jo bedre udvikles barnets grundlæggende tillid til livet og egne evner ( Grahn 2000)

 Opdatering af tomatplanter 3/6-14

 
Fase 2
Når tomatplanterne er ca. 20-35 c. høje, skiller man dem ad, og putter hver plante i sin egen bøtte.

Nu er mine tomatplanter klar til at komme i flamingokasser. Indtil videre er der kun 3 tomatplanter men der kommer flere, derfor er det vigtigt man er forsigtig når planterne skal tages op og puttes i flamingokasser.

De kan også plantes i det fri, så som højbed.
Så når man er færdig med at spise tomaterne fra drivhuset, er tomaterne fra højbedet klar til at spises og gerne skulle holde helt til efteråret da de ikke vokser lige så hurtigt som i drivhus.







For at barnet kan lære, tænker jeg, at det er vigtigt for barnet, at have nogen omkring sig, som inviterer til at indgå i forskellige læreprocesser. Derfor skal man have fokus på sine didaktiske og metodiske overvejelser, og hvordan disse påvirker barnets læring.



Fase 3
Når planterne er ca. 50-60 cm. høje, puttes de i jordposer, som derefter kan stilles i flamingokasse. I hver jordpose laver man tre huller, med god afstand. Det er vigtigt at planter har plads til at vokse, og at de ikke kvæler hinanden.
 


På dette billede kan man se hvor nemt producenten af jordposerne har gjort det, ved at vise hvor de tre huller kan være.

 
 

Godt nok er min salat ikke så stor, men den er godt på vej. Glæder mig til at lave madpakke til min datter med frisk salat.



For at give salaten ekstra smag og god farve samt duft, tilfører vi også lidt purløg - Nam Nam
 

 
Det handler om, at gøre naturoplevelser spændende for børn. Derefter kan man snakke om naturen, som et oplevelsessted.

 

torsdag den 1. maj 2014

Tossede Tanja

Til min anden dukke ville jeg lave en pige, som jeg valgte at kalde Triste Tanja.
 
Jeg fandt på navnet da jeg sad og tænkte på gamle børnebøger, og en figur som Triste Tanja kunne passe godt til en pige der står udenfor i regn i skolegården med en paraply, helt alene, fordi de andre børn sagde hun har en grim kjole.
 
Til denne dukke benyttes en anden masse, den bruges på samme måde som den forrige, man blander pulveret med vand og ælter til "dejen" tager en passende form.

 
 

 
 
.
 
Jeg valgte en mere simpel fremgangsmåde til denne gang. Ved hjælp af to pinde på kryds, et stykke stof, køkkenrulle, og til sidst elastikker til at give form til hovedet og armene. Dette er en demonstration på hvor nemt man kan lave en dukke, det behøver ikke være besværligt.
 
 

 

 
 
Her har vi så den færdige dukke

 

 
 
Til hovedet kunne man godt have brugt aviser, eller sammenkrøllet stof eller strømper, generelt tekstil man ikke længere har brug for.
 
Jeg havde dog den anden træmasse liggende, og ville gerne se hvordan det var at arbejde med, det tog længere tid før det tørrede, og var sværere at arbejde med syntes jeg personligt. Den tidligere masse var pulver inden det blev blandet med vand, næsten som mel, mens dette virkede som flager af papir.